HSP en de kindertijd

HSP en het opgroeiende kind.

Veel mensen die hoogsensitief zijn, hebben in hun jeugd en pubertijd behoorlijk wat problemen gehad.
De hooggevoeligheid maakte deze mensen vaak onzeker, aangezien ze heel veel aanvoelden, terwijl de omgeving zich niet bewust was van deze energie.
Vaak werden de krachtig gevoelde emoties van het kind ontkend door de omgeving. Onbedoeld hebben ouders, leraren, maar ook vrienden vaak "geoordeeld" over het kind. (Of wordt althans ervaren als een oordeel door het kind).
Terwijl het kind probeert om de vele emoties te plaatsen, krijgt het van de omgeving vaak te horen dat het "de overgevoeligheid moet overwinnen" of "gewoon van zich afzetten..." Alsof men een afwijking heeft.

Dit brengt echter veel HSP's juist in een positie waarin ze gestresst (en dus overprikkeld) raken.
Ze zijn lange tijd niet meer in staat om deze stress te verwerken en los te laten, waardoor ze in een negatieve spiraal terecht komen van angst, onzekerheid en overgevoeligheid. Vaak is dit het moment dat het kind zich voor het eerst terug gaat trekken, waarna het kind vervolgens tot de ontdekking komt dat deze rust juist is wat ze zoeken.

In veel gevallen heeft het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen.
Men zal zich bewust moeten worden van het feit dat de schaduwzijden van HSP geen onontkoombaar noodlot zijn. Dan zal men zich kunnen richten op het leren omgaan met zijn / haar eigen Hoogsensitiviteit en de wijze waarop men dit integreert in het eigen leven.
Zodra men hiermee begint, zal men de veranderingen bemerken in het eigen lichaam, in de sociale contacten met anderen en de beperking in toevloed van emoties, doordat men beter in staat is om deze emoties te filteren en herkennen.
Vooral energetische massage werkt zeer effectief bij deze kinderen. Ze zijn gevoelig voor de verfijndere trillingen, waardoor de massage hen rust geeft en de veiligheid dat ze zichzelf kunnen zijn.


Voor ouders van een hoog sensitief kind

Het herkennen van hoogsensitiviteit is al een probleem op zich. Er zijn behoorlijk wat kenmerken, maar als ouder bewust worden van het complete klachtenpatroon (kinderen ervaren over het algemeen voornamelijk de schaduwzijden van HSP) en die relateren aan HSP is een verhaal apart.
Vaak hebben de kinderen al vroeg het idee dat ze "anders" zijn, maar helaas is daar vaak aan gekoppeld dat ze daardoor ook "minder" zouden zijn.
Een HSP kind is niet meer of minder dan een ander kind. Wel heeft het een bijzondere gave (mogelijkheid) om de wereld intenser te ervaren en beleven.

Voor deze kinderen is het van groot belang dat hun gedachten en emoties serieus genomen worden. Zodra deze kinderen het idee krijgen dat ze "uitgelachen, bespot of kinderlijk benaderd" worden, danwel dat ze niet begrepen worden, dan keren deze kinderen vaak sterk in zichzelf. Het is meestal lastig om dat vertrouwen te herstellen.

Nog een paar handige tips:

  • Veiligheid en geborgenheid zijn belangrijk voor een HSP, mede daarom zijn ze zeer loyaal en trouw aan de mensen die hen serieus nemen.
  • Zodra deze kinderen aangeven dat een sfeer niet prettig is / niet goed aanvoelt, neem dat dan ook serieus (ook al voelt U zelf niets).
  • Geef het kind de ruimte om zichzelf terug te trekken, op die manier kan het zichzelf leegmaken (van alle indrukken) om op een later moment nieuwe sociale contacten aan te gaan, zichzelf via creativiteit te uiten of zich te concentreren op school.

| home |

 
© Ing. R.J. van Dongen, 2006-2009 | © ® Sephira, 2003-2011