Massage bij Postnatale Depressie of PND.

In de laatste 10 tot 15 jaar is er een sterke toename van het aantal typische "vrouwen" klachten.
Het gaat hierbij om hormoon gerelateerde klachten als PND (PostNatale Depressie),
PMS (PreMenstrueel Syndroom) en de Overgang (Menopauze).
Deze klachten zijn niet zozeer nieuw, maar de taboesfeer rondom deze klachten
is de afgelopen 15 jaar sterk afgenomen.

PND

Zo'n 2% van de vrouwen die bevallen zijn krijgt last van een postnatale depressie na de zwangerschap, welke vlak na de geboorte van het kind begint.
Men ziet bij deze vrouwen een sterke disbalans tussen de twee hormonen oestrogeen en progesteron, waarbij de progesteron een stevig tekort heeft.

Vaak ziet men dat rond de periode van de eisprong de klachten verergeren. Om deze reden hebben vrouwen met PMS klachten een groter risico om na de bevalling last te krijgen van PND.
De vrouwen die hierdoor getroffen worden leiden vaak aan dwangmatige angsten.
De uitingen zijn zeer divers, maar men moet denken aan angst om het kind of zichzelf iets aan te doen, angst om alleen te zijn en meestal spelen er versterkende problemen mee zoals slecht slapen, oververmoeidheid, concentratieverlies en agressief gedrag.
Hoe langer deze toestand duurt, hoe lastiger het is om uit deze situatie te komen.

Veel vrouwen krijgen in deze periode last van schuldgevoelens tegenover hun eigen omgeving,
wat resulteert in een neerwaartse spiraal.

Door massagetherapie wordt het lichaam tot rust gebracht, wat een sterk balancerend effect heeft op de hormoonhuishouding. Men ziet hierbij een aantal dingen gebeuren:
Het lichaam komt tot rust, waarna ook de malende gedachtestroom tot stilstand komt. Dit geeft een soort basis-rust gedurende de periode van de PND. De disbalans is hiermee nog niet hersteld, maar de eerste aanzet is hiermee gegeven.
Het tot rust komen wordt veroorzaakt doordat het lichaam weer in balans komt... precies datgene wat met de hormonen dient te gebeuren.

Naarmate deze rust toeneemt, zal het lichaam de kans krijgen de hormoonhuishouding te herstellen tot een evenwichtig geheel. (Dit gebeurt door middel van een ingewikkeld bio-feedbacksysteem, waarbij de hormonen signalen aan de hersenen geven en signalen terugkrijgen om een bepaald hormoon (bv. progesteron of oestrogeen) aan te maken of af te remmen).

Voor een behandeling kunt U kiezen uit de mogelijkheid om naar de praktijk in Amsterdam te komen,
of U kunt voor extra gemak de massage thuis in Haarlem, Amsterdam en Amstelveen bestellen.
U vindt hier de prijzen en mogelijkheden tot vergoeding door zorgverzekeraars.

De massage wordt vaak gecombineerd met energetische massage en aangevuld met een mengsel van etherische olie, welke de vrouw kan helpen met de regulering van de hormoonhuishouding.
Men kan hiervoor kijken in onze winkel voor aromatherapie.

| home |

 
© Ing. R.J. van Dongen, 2006-2009 | © ® Sephira, 2003-2011