stress, onverwerkte emoties en energetische massage

Op welke manier zet stress zich vast in het lichaam.

Indien men emoties en stress negeert of niet verwerkt, zal dat effect hebben op het emotionele, psychische en/of lichamelijke welzijn.
Veel mensen die gestresst zijn, hebben bv. de neiging de schouders op te trekken, waar schouder of nekklachten uit voort kunnen komen. Maar ook hoofdpijn en pijn in de borst kunnen het resultaat zijn.

Wat er in feite gebeurt, is dat de spieren gedurende langere tijd in een verkeerde houding staan. Het gevolg is verkramping en verzuring van de spieren, verharding van het bindweefsel of het vasthouden van lymfevocht. Deze blokkades zorgen ervoor dat delen van het lichaam niet goed van bloed worden voorzien, zenuwprikkels niet goed worden doorgegeven of dat er een hormonale disbalans ontstaat.
Bovendien staat er geen (of veel te weinig) ontspanning van de spieren tegenover (bv. door sport of massage). Het gevolg is een opbouw van spanning op de spieren en het zenuwstelsel.

Door de overdaad aan prikkels (uit de omgeving, maar ook door stimulerende middelen als koffie) raakt het zenuwstelsel geirriteerd.
Zoals u misschien weet, vormen de hersenen de basis van het zenuwstelsel.
Door overprikkeling van het zenuwstelsel, zullen dus ook de hersenen overprikkeld en gestresst raken.
Dit heeft invloed op het hele lichaam (vandaar dat mensen die overprikkeld zijn, ook zenuwachtig, nerveus (nerve=zenuw) en geirriteerd kunnen reageren!)

De mens (en diens spieren en organen) raken vervolgens uitgeput. Nu kunnen er twee dingen gebeuren:

  • De mens wordt zich bewust van zijn spanningen en begint hier zelf aan te werken (met of zonder hulp van therapie / therapeut).
  • Of de mens gaat door in het patroon dat hij / zij al een tijd volgt. De spieren zullen in de verkrampte houding blijven staan en andere delen van het lichaam gaan aantasten (bv. maagklachten, rugpijn, hoofdpijn etc.)

Energetische massage geeft mensen de rust en het vertrouwen om aan zichzelf te werken, bewust te worden van spanningen en die zowel passief als actief los te laten.
Het is mogelijk de massage bij U thuis te ontvangen in de regio Amsterdam, Utrecht en Hilversum/Bussum.
of U kunt de massage in de praktijk te Amsterdam-Noord ontvangen.

| home |

 
© Ing. R.J. van Dongen, 2006-2009 | © ® Sephira, 2003-2011