Zwangerschapsmassage

Kan er gemasseerd worden tijdens een zwangerschap?

Ook tijdens de zwangerschap is massage mogelijk, hoewel hier een aantal extra regels voor zijn. Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap is het aan te raden om geen gebruik te maken van massage. In deze periode is de bevruchting net een feit en de embryo is nog zeer teer en fijngevoelig. Na deze periode is er voldoende ontwikkeling van het ongeboren kind om de moeder te kunnen behandelen en masseren, zodat ook het kind kan meegenieten van de behandeling!

Er wordt met regelmaat gesproken over de nadelige effecten van massage tijdens de zwangerschap, maar dit is onterecht.
Massage tijdens de zwangerschap is zeer heilzaam en een genot voor moeder en kind.
Er zijn verschillende reflexzones die men niet moet behandelen of slechts zeer licht, hier kan een gecertificeerd massage- of reflextherapeut je de nodige duidelijkheid over verschaffen.

De zwangerschapsmassage bestaat voor een belangrijk deel uit voetreflex, aangezien je hierbij ontspannen kan zitten op de massagetafel terwijl je behandeld wordt.
Daarnaast worden ook vaak de onderrug, buikspieren en banden rustig gemasseerd, aangezien de druk op deze spieren sterk toeneemt tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot kwalen als pijn in de onderrug of schouders!
Verder wordt er tijdens de zwangerschap veel vocht vast gehouden, welke door zachte lymfe technieken in beweging worden gebracht zodat de circulatie van het vocht gestimuleerd wordt.
Dit alles draagt er toe bij dat de zwangerschap een plezierige tijd is waarbij zowel moeder als kind (en vader!) kunnen genieten van deze periode.

Vaak is de zwangerschap een periode van vreugde, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
Sommige vrouwen krijgen last van bekken instabiliteit door een combinatie van de grote druk die op de banden en spieren van het bekken komen te liggen en grote veranderingen in het hormonale systeem.
Door deze hormonale veranderingen worden oa. de banden week gemaakt, als voorbereiding op de bevalling. Dit is uiteraard een goede zaak, aangezien op deze manier het kind na 40 weken zwangerschap "soepel" geboren kan worden.
Als de banden echter te zwak en week worden, is er te weinig stevigheid voor het bekken. Het gevolg hiervan is dat de bekkenbodem begint te "schuiven": Bekkeninstabiliteit.
Door massage worden niet alleen de spieren weer verstevigd, maar wordt ook de hormonale balans hersteld waardoor de kans op bekkeninstabiliteit geminimaliseerd wordt.

Je kan kiezen uit een behandeling in de praktijk te AVortum-Mullem of de massage in Nijmegen of Venlo laten komen. De massage wordt aangevuld met een mengsel van etherische olie, welke de moeder kan helpen met de regulering van de hormoonhuishouding.

Een waarschuwing is hier op zijn plaats!

Gebruik NIET op eigen initiatief aromatherapie, vooral niet indien deze op de huid wordt gebruikt.
Een aantal etherische olien kunnen zwangerschapsvergiftiging tot gevolg hebben of zelfs de vrucht afstoten. Men dient een ruime mate van kennis te hebben over het gebruik van aromatherapie om dit zinvol en veilig in te kunnen zetten.
Je kan hiervoor ook kijken in de winkel voor aromatherapie, hierbij is aangegeven welke etherische olie absoluut niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap.
Vraag hierom bij je aroma- of massagetherapeut, deze zal duidelijkheid kunnen geven over welke aromatherapie wel en niet te gebruiken.

Geinteresseerd in een zwangerschapsmassage? Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak.
Massage en voetreflexzonetherapie vallen onder de complementaire geneeswijzen, waardoor je meestal een deel kunt declareren bij je zorgverzekeraar.

| home |

 
© Ing. R.J. van Dongen, 2006-2009 | © ® Sephira, 2003-2011